Background Image
Previous Page  40 / 60 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 60 Next Page
Page Background

40

HABERLER DOSYA

B

en, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakül-

tesi mezunuyum. Doku kültürüne üni-

versite ikinci sınıfta okurken, hafta

sonları projelerde çalışarak başladım. Aynı üni-

versitede yüksek lisansımı tamamladım. 2004

yılından bu yana da Toros Tarım’dayım.

Doku kültürü, bir bitkinin büyüme bölgesi de-

diğimiz organının ya da bir parçasının, tama-

men laboratuvar koşullarında ve yapay besi

ortamında bitkiye dönüştürülmesi ve çoğaltıl-

masıdır. Bu, bir bitkinin yaprağı bile olabilir.

Aslında ülkemizde çok bilinmiyor, ama dünya-

da uzun yıllardan beri yapılan bir üretim şekli.

Böylece ana bitkinin aynısının üretilmesi

mümkün oluyor. Doku kültürü yöntemi sadece

üretimde değil, bitki ıslahında ve daha sonra

bitki gen muhafazasında da kullanılabiliyor.

Biz burada Toros Tarım’da doku kültürü yönte-

miyle patates tohumluğu ve muz bitkisi üreti-

mi yapıyoruz. Amacımız, öncelikle hastalıklar-

dan, virüslerden, toprak kökenli zararlılardan

bitkiyi arındırarak hızla ve klonal bir çoğaltım

yapmak. Böylece dış koşullara bağlı kalmadan,

hızlıca ana bitkiyi klonlayarak üretim yapabili-

yoruz. Sıcağa, soğuğa, güneşe ihtiyaç olmadan

bitkilerimizi üretmiş oluyoruz.

SIRADA BAŞKA BİTKİLER DE VAR

Patates konusunda Türkiye’nin en büyük fir-

malarından bir tanesiyiz. Son zamanlarda bu

konuda çok güzel övgüler alıyoruz. Tabii çalış-

malarımızın yönünü piyasanın ihtiyaçları ve

talepler belirliyor. Talep olursa süs bitkisi, kivi

veya başka bitkiler de üretebiliriz. Biyoçeşitlilik

bir ülkenin belki de en önemli değeri. Biz Türki-

ye olarak ekolojik açıdan çok şanslıyız. Karasal,

ılıman, deniz iklimlerimiz var. Farklı farklı

ürünler yetiştirebiliyoruz. Anadolu, birçok eski

medeniyetin beşiği. Birçok bitkinin de ana va-

tanı. Sonuçta kendi tohumumuzu, ürünümüzü

yetiştirmek varken, keşke bu konuya daha fazla

özen gösterip değerlerimize sahip çıksak.

“BİYOÇEŞİTLİLİK BİR ÜLKENİN

BELKİ DE EN ÖNEMLİ DEĞERİ”

SEZEN İNAN

DOKU KÜLTÜRÜ VE BIOTEKNOLOJI LABORATUVAR ŞEFI, AGRIPARK