![Show Menu](styles/mobile-menu.png)
![Page Background](./../common/page-substrates/page0040.jpg)
40
HABERLER DOSYA
B
en, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakül-
tesi mezunuyum. Doku kültürüne üni-
versite ikinci sınıfta okurken, hafta
sonları projelerde çalışarak başladım. Aynı üni-
versitede yüksek lisansımı tamamladım. 2004
yılından bu yana da Toros Tarım’dayım.
Doku kültürü, bir bitkinin büyüme bölgesi de-
diğimiz organının ya da bir parçasının, tama-
men laboratuvar koşullarında ve yapay besi
ortamında bitkiye dönüştürülmesi ve çoğaltıl-
masıdır. Bu, bir bitkinin yaprağı bile olabilir.
Aslında ülkemizde çok bilinmiyor, ama dünya-
da uzun yıllardan beri yapılan bir üretim şekli.
Böylece ana bitkinin aynısının üretilmesi
mümkün oluyor. Doku kültürü yöntemi sadece
üretimde değil, bitki ıslahında ve daha sonra
bitki gen muhafazasında da kullanılabiliyor.
Biz burada Toros Tarım’da doku kültürü yönte-
miyle patates tohumluğu ve muz bitkisi üreti-
mi yapıyoruz. Amacımız, öncelikle hastalıklar-
dan, virüslerden, toprak kökenli zararlılardan
bitkiyi arındırarak hızla ve klonal bir çoğaltım
yapmak. Böylece dış koşullara bağlı kalmadan,
hızlıca ana bitkiyi klonlayarak üretim yapabili-
yoruz. Sıcağa, soğuğa, güneşe ihtiyaç olmadan
bitkilerimizi üretmiş oluyoruz.
SIRADA BAŞKA BİTKİLER DE VAR
Patates konusunda Türkiye’nin en büyük fir-
malarından bir tanesiyiz. Son zamanlarda bu
konuda çok güzel övgüler alıyoruz. Tabii çalış-
malarımızın yönünü piyasanın ihtiyaçları ve
talepler belirliyor. Talep olursa süs bitkisi, kivi
veya başka bitkiler de üretebiliriz. Biyoçeşitlilik
bir ülkenin belki de en önemli değeri. Biz Türki-
ye olarak ekolojik açıdan çok şanslıyız. Karasal,
ılıman, deniz iklimlerimiz var. Farklı farklı
ürünler yetiştirebiliyoruz. Anadolu, birçok eski
medeniyetin beşiği. Birçok bitkinin de ana va-
tanı. Sonuçta kendi tohumumuzu, ürünümüzü
yetiştirmek varken, keşke bu konuya daha fazla
özen gösterip değerlerimize sahip çıksak.
“BİYOÇEŞİTLİLİK BİR ÜLKENİN
BELKİ DE EN ÖNEMLİ DEĞERİ”
SEZEN İNAN
DOKU KÜLTÜRÜ VE BIOTEKNOLOJI LABORATUVAR ŞEFI, AGRIPARK